Kategorier

Arkiv

I spåren från vargar på Linderödsåsen…

Vargar LinderödsåsenTullverket

I mitten av oktober 2021 berättade SVT om en flock vargar på Linderödsåsen i Skåne. Att det verkligen fötts valpar i vargreviret på Linderödsåsen bekräftades av Länsstyrelsen dagen därpå.

19 oktober blev jag uppringd av en person bosatt i Skåne som berättade om en märklig händelse som hade inträffat i slutet av 1970-talet.

 

Jag fick berättat för mig om en person som varit tullchef i Malmö och som sådan var chef för fler än 80 tulltjänstemän.

”… För många år sedan blev tullchefen uppringd tidigt en morgon och beordrades att illa snabbt bege sig till tullen vid hamnen i Ystad. Det var bara han som skulle komma och han fick inte ta någon med sig. När han kom till hamnen fanns där högt uppsatta personer ifrån Naturvårdsverket och Jordbruksverket och en högt uppsatt veterinär. Och där fick tullchefen skriva på ett papper att han hade 100% tystnadsplikt. Sedan fick han skriva på och godkänna papperna. Det var sju stycken vargar som den gången som kom med färja till Ystad. Bland dessa vargar fanns en dräktig tik. Tullchefen fick order om att godkänna och stämpla allting utan att ifrågasätta någonting. Det var bara att göra som han blev tillsagd.”

”…Tullchefen var ganska säker på att vargarna skulle transporteras vidare åt Värmlandshållet. Han hade nämligen hört några som pratade med varandra när han skrev på papperna. De hade diskuterat vilken väg de skulle ta för att komma till Värmland. De hade också följebilar till den här transporten.”

Historien blev ännu mer intressant när en annan person en vecka senare ringer och berättar samma historia. Den personen är bosatt på Västkusten och inte i Skåne. De ringde oberoende och ovetande om varandra.

De frilevande vargar vi har i våra skogar härstammar från vargar i norra Finland och Ryssland enligt ”expertisen”.

Hur kunde vargar från norra Finland och Ryssland hamna på en färja i Ystad?

 

Harry Fredriksson
ansvarig utgivare

 

 

 

Comments are closed.