Kategorier

Arkiv

Dt-reporter missade viktig information om APU:s ledare Conny Andersson

vargskit

2015-12-26 under rubriken ”Kontroversiell huvudman bakom APU”redogör reportern på ett uttömmande sätt om APU och APU:s ledargestalt Conny Andersson.

För allmänheten viktiga uppgifter undanhölls tyvärr i reportaget. Det känns angeläget att allmänheten är informerad om historiska fakta angående Conny Andersson, APU.

2011  slutade Conny Andersson som polis.

Under sin tjänsteutövning som polis blev han dömd för bland annat misshandel, ofredande, tjänstefel och vårdslöshet i trafik.

Vid ett tillfälle körde han medvetet på en då 15-årig pojke på moped.
15-åringen klämdes fast under polisbilens spoiler. När pojken låg fastklämd hoppade Conny Andersson ur bilen och satte handfängsel på 15-åringen.
En civilperson som blev vittne till händelsen tvingades lyfta i polisbilens framskärm. Då gick det att backa undan bilen så pojken kom loss. 15-åringen klarade sig undan allvarligare skador men fick blåmärken på kroppen och benen.
Till saken hör att 15-åringen var helt oskyldig. Det enda ”brott” han begått var att han åkte iväg från en bensinmack när polisbilen närmade sig och inte ville stanna. Det resulterade i att polisen började jaga pojken på isiga gångvägar i Vällingby i västra Stockholm.
För den händelsen dömdes Conny Andersson i hovrätten för misshandel, ofredande och vårdslöshet i trafik.

Batongslag mot sjuk bilist
Vid ett annat tillfälle hade VD:n för ett dataföretag, enligt domen en ”spensligt byggd” man med reumatism i nacke och rygg, fått en svår hjärnblödning när han körde bil.
Mannen körde in i en häck. När Conny Andersson och en kollega kom till platsen trodde de att mannen var berusad. Mannen satt i bilen och höll sig i ratten, men med batongslag och sparkar fick poliserna ut honom ur bilen.
Den svårt sjuke mannen belades med handfängsel då han ”gjorde motstånd och gav intryck att vara rymningsbenägen”, som det står i tingsrättsdomen.

Hustrun lyckades stoppa poliserna
Till slut kom mannens fru till platsen och lyckades övertyga en kvinnlig polis om att mannen var sjuk. Handfängslet togs av och ambulans körde mannen till sjukhus. Mannen överlevde polisingripandet men med ena överarmen vriden ur led och med en spricka i överarmsbenet.
Rehabiliteringen efter stroken försvårades av polisingripandet och mannen har drabbats av en rad komplikationer. Den skadade har inte kunnat bo hemma efter polisingripandet för 15 år sedan, berättade mannens bror.

Slapp fängelsestraff

För den händelsen dömde hovrätten Conny Andersson för tjänstefel. Sammantaget skulle straffet för angreppet på 15-åringen och ingripandet mot den strokedrabbade mannen ha blivit fängelse.
Men då Conny Andersson var polis sänktes straffet därför att om han dömdes till fängelse skulle han dessutom förlora sitt arbete. Svea hovrätt fastställde därför straffet till villkorlig dom samt höga böter.

Några år senare tjänstgjorde Conny Andersson på Polishögskolan i Stockholm som vapeninstruktör. En dag stötte han ihop med den kollega som tagit emot anmälan då han körde på den 15-årige mopedisten. Förhållande mellan de båda poliserna var då något frostigt.

Låtsades skjuta kollega
När de båda männen passerat varandra höjde Conny Andersson armen och låtsades skjuta kollegan.
I domen står det att kollegan såg ”hur Conny Andersson höll fram armen som om han hade ett vapen i handen och härmade avfyrandet av ett vapen; puff puff, två eller tre gånger.”
För detta åtalades Conny Andersson för olaga hot, men tingsrätten dömde för ofredande.

Källa: Leif Andersson, Jakt & Jägare … Läs mer

Comments are closed.