Kategorier

Arkiv

Vargforskare anklagas för etikbrott

 

nationen

Organisationen Naturen for alle ber 
myndigheterna granska om vargforskare 
i Hedmark bryter etiska riktlinjer.

LARS KRISTIAN STEEN
redaksjonen@nationen.no
PUBLICERAT: 15.08.31                        (Översättning: Harry Fredriksson)

 

 

 

image
Vargforskning: Naturen for alle vill bland annat ha klarlagt om det har förekommit manipulation i samband med flyttning av vargar för att skapa eller upplösa revirhävdande par. Här från märkning och flyttning av varg vintern 2012. Foto: Skandulv

 

- Förvirringen runt förvaltningen av varg, anledningen för att ha varg, och konsekvenserna av varg i Norge har ökat kraftigt de senaste månaderna, säger Erling Nordgaard, ordförande i organisationen Naturen for alle (NFA) som startades i våras. Nordgaard säger att han har fått många reaktioner från personer som hävdar att rovdjursforskarna vid Högskolan i Hedmark (HiH) bryter emot forskningsetiska riktlinjer.

- Påståenden från forskarmiljön vid HiH om att den nuvarande frilevande sydskandinaviska vargstammen är en naturligt hemmahörande och nödvändig komponent i våra ekosystem, skapar undran hos många. Likaså uttalanden från Petter Wabakken och andra forskare om att den norska vargstammen är starkt hotad på grund av mänskliga aktiviteter, speciellt påståenden om illegal jakt, säger Nordgaard.

 

FAKTA
De Nasjonale Forskningetiske Komiteer

De Nasjonale Forskningsetiske Komiteer är en statlig inrättning som hör hemma under Kunnskapsdepartementet.
En central del av uppdraget handlar om att vägleda och ge råd till forskare.
Har ett eget nationellt utsett forum för granskning av redighet i forskning.
Är också klagoinstans för beslut som fattats av regionala forskningskommittéer.
Källa: Kunnskapsdepartementet

 

Anmäler Högskolan
Naturen for alle har nu anmält Högskolan i Hedmark till De Nasjlonale Forskningsetiske Komiteer, för att kommittén skall undersöka huruvida Högskolans forskare har brutit och bryter mot de forskningsetiska riktlinjerna i sitt forsknings- och rapporteringsarbete.

Vargforskare Wabakken vill inte kommentera anmälningen. Han hänvisar till rektor Anna Linnea Ottosen vid HiH. Ottosen säger att hon utgår ifrån att hon har grundläggande förtroende för sina forskare. I anmälningen begär NFA bland annat ett ställningstagande om forskare bryter mot punkten om samhällsansvar:
Det är krav på att forskaren i offentliga diskussioner tydligt skiljer på professionella expertkommentarer och personliga åsikter och att inte missbruka sin auktoritet.


Informationsmonopol

– Som vi ser det så har HiHs medarbetare missbrukat sin auktoritet, utnyttjat något som kan liknas vid informationsmonopol, och låtit subjektiva personliga åsikter påverka arbetet med forskning på varg, säger Nordgaard. NFA anser Högskolans rapportering har lett till en starkt polariserad och olycklig samhällsdebatt där idealistiskt naturskydd ställs emot traditionell naturanvändning på ett oförenligt sätt.
–Att samhället förutsätter objektivitet från forskning har lett till den nu rådande uppfattningen att vargen i Norge är en starkt hotad lokal stam med stort skyddsvärde. Detta saknar facklig förankring, säger Nordgaard. NFA skriver också att högskolans anställda har rapporterat uppenbart grundlösa påståenden om olovlig jakt, och misstänkliggör hela bygder med beskyllningar mot oskyldiga på ett upprörande sätt.

Fritt fram för att jaga bort varg
I anmälningen ber NFA högskolan att offentliggöra nödvändig dokumentation i form av rapporter, filer, körjournaler och anteckningar som kan belysa ärendet.

–Är det målsättningen om ett vargfritt Norge som gör att NFA anmäler forskare som skall ta till vara fredade rovdjur?
–NFA accepterar vargens självklara rätt till att existera. Samtidigt accepterar NFA folks självklara rätt till att inte ha varg där de bor. Detta löses enklast genom att ge varje människa rätt till att fritt få jaga bort varg från närområdet och eventuellt ta bort dem helt och hållet om det inte gör nytta att jaga bort dem. Detta skall vara varje enskild persons självklara rätt och staten måste därför snarast ta bort alla lagar och regler som är till hinder för en naturlig och ekologiskt fungerande rovdjurspolitik, säger Nordgaard.

Han framhåller att NFA är en projektorganisation
–Vårt målsättning är att undersöka vargens återkomst i Skandinavien, och att peka på konsekvenserna för lokalbefolkningen, säger Nordgaard.

Anmäler
”Enligt vår värdering har HiHs medarbetare missbrukat sin auktoritet”

NAF kommer också att undersöka om återkomsten av varg har gått rätt till, och i enlighet med avtalade överenskommelser.
–Vi är beroende av att folk skall kunna bo runt omkring i Norge utan att ha rovdjur i betesområden. Vi skall inte ha en sämre livskvalitet även om vi inte bor mitt i en stad. Det har till dags dato varit en sluten rovdjursdebatt, NFA önskar mer öppenhet, säger Nordgaard.

Rektor: – Vi har grundläggande förtroende.

Forskningsetisk utvalg vid Högskolan 
i Hedmark skall ta ställning till om skolans 
rovdjursforskare har brutit emot forsknings-
etiska riktlinjer.

Rektor vid Högskolan i Hedmark (HiH) Anna Linnea Ottosen framför till tidningen Nationen att anmälningen från Naturen for alle nu kommer att bli behandlad av Forskningsetisk utvalg vid HiH.
–Vi behandlar detta ärende på föreskrivet sätt. Och vidare handläggning är reglerad genom regelverket för behandling av sådana ärenden. Som rektor vid HiH utgår vi ifrån att vi har grundläggande förtroende för våra forskare, säger Ottosen.

Vad gäller rapporter på högskolans hemsidor är Forskningsetisk utvalg vid HiH högskolans rådgivande organ för forskningsetik. Utvalget behandlar och ger utlåtande i enskilda ärenden som har sitt ursprung i påstående om brott mot vetenskaplig redighet eller brott mot god vetenskaplig praxis vid HiH.

Granskning av oredighet
–Jag vill inte kommentera innehållet i anmälningen från Naturen for alle så länge som den är under behandling hos Forkningsteknisk utvalg, säger Ottesen.
Forskningsetisk utvalg vid HiH avger skriftliga yttranden till ledningen för högskolan i enskilda ärenden om möjligt brott mot vetenskaplig redighet. Yttrandet skall innehålla en sakligt framställd värdering.
Utvalget kan föreslå överlämnande til Nasjonalt utvalg för granskning av oredighet i forskning eller att ledningen vid Högskolan i Hedmark själv fattar beslut i ärendet.

Fem medlemmar
Forskningsetisk utvalg vid HiH består av fem medlemmar. Minst en av de fasta medlemmarna skall vara extern och inneha juridisk kompetens. Övriga medlemmar och ställföreträdare  måste ha hög vetenskaplig kompetens och tillsammans täcka centrala forskningsområden och vetenskapeliga metoder vid högskolan.
–Utvalgets verksamhet skall, inom ramen för de regler som säkrar personlig integritet, vara öppen för offentlig insyn, säger Ottosen.

Förfalskning och plagiering
Vid behandling av enskilda ärenden inhämtar Forskningsetisk uvalg vid HiH, i samråd med rektor, övrig nödvändig kompetens. Utvalget kan till exempel förstärkas med en representant för det fackområde ärendet avser.
Vetenskaplig oredighet förklaras på HiHs hemsidor på nätet som; «förfalskning, fabricering, plagiering och andra allvarliga brott mot god vetenskaplig praxis som har begåtts avsiktligt eller grov oaktsamhet i planläggning, genomförande eller rapportering av forskning.» Det hänvisas här också till paragraf 5 i Forskningsetikkloven.

 

Infocentrums kommentar:
Det uppdagas ibland att forskare fuskar. Här ett exempel ifrån Norge … Läs mer  och ett exempel ifrån Sverige …Läs mer

Comments are closed.