Kategorier

Arkiv

Varghägn i Aamäck – del 1

nils norlén

Nils Norléns bok ”Vargmannens Testamente” utkom år 2001.

Samma år utkom också Lars I. Toverud med sin bok ”Utsetting av ulv i Norge og Sverige 1976 – 2001″.


Båda böckerna låg till grund för det omfattande arbete som sedan Asbjørn Øyhovden och tv2.no/dokument2 genomförde när de producerade dokumentärfilmen ”Ulvemysteriet”.
… Se filmen, klicka här

Filmen har hittills refuserats av svensk television. Detta har sannolikt sin grund i att alla slags beslutsfattare i svensk media och i riksdagshuset lider av det svenska ”lagomsyndromet” – här gäller att sopa alla slags problem under mattan så länge som möjligt! Detta med en förhoppning om att besvärande problem, särskilt med stort allmänintresse, på sikt skall lösas av sig självt.  Jämför uttrycket ”tiden läker alla sår”!

Själv började jag göra efterforskningar i ämnet år 2000, då nyligen hemkommen efter en femårig arbetsperiod i Norge. Jag kom tidigt i kontakt med Nils Norlén, Lars I. Toverud och Asbjørn Øyhovden. Med utgångspunkt ifrån deras gedigna arbeten kunde sedan jag fördjupa mig i frågeställningen om vad som egentligen förekommit i Värmland vid tiden för vargens återkomst till våra svenska skogar.

Envist rykte hade gjort gällande att det funnits en större inhägnad i nordöstra Hagfors kommun, inte långt ifrån gränsen till Dalarna.

Kan detta ha varit möjligt?

Jag kontaktade Ture Wigh i Gustavsfors och besökte honom vid ett flertal tillfällen.  Tyvärr gick han ur tiden 2007.

Ture Wigh var en tid mycket besvärad över att hans barnbarn, bosatta i Laggåsen, tvingades gå från och till skolbussen i mörker varje dag. Det var tydligen för dyrt att ha gatubelysningen tänd. Dessutom sprang det vargar kors och tvärs genom området vid denna tidsperiod. Detta var nog anledningen till att Ture noggrant beskrev vägen till en plats där det tidigare funnits en större inhägnad.

Jag kontaktade Lantmäteriet i Gävle och fick där veta att det aktuella området varit föremål för flygfotografering åren 1978 och 1986.

1978 ägdes marken av Billeruds efter en sammanslagning av Uddeholm och Billerud. Från 1 januari 1985 blev Billeruds ett helägt dotterbolag till STORA. STORA ägde således marken när flygfotograferingen genomfördes 1986.

Jag markerade på en karta den plats som  Ture Wigh pekat ut. Kartan skickade jag sedan med fax till Lantmäteriet med en fråga om det på denna plats gick att upptäcka någonting på flygbilderna som verkade ”konstigt”. Via telefon fick jag sedan veta att ”… det verkar som det finns något slags inhägnad där på bilden som är tagen 1986…

 

Här nedan visas ett urklipp ur flygfotografiet som är taget 26 maj 1978 och som berör det utpekade området.
Inget anmärkningsvärt på denna bild.

Flygfoto 780526
Ur flygbild ¤ Lantmäteriet Gävle. Mediamedgivande 75935822


När man sedan granskar flygfotot som togs 31 maj 1986 är det oundvikligt att kunna konstatera att här har aktiviteter ägt rum mellan åren 1978 och 1986. Detta är ett obestridligt faktum!

En person som yrkesmässigt arbetat med flygfoton under hela sin yrkeskarriär (upprättat kartor i speciella syften med utgångspunkt ifrån flygfotografier) beskriver det som en utfodringsväg, en väg som använts för att regelbundet köra ut mat till utfodringsplats.

Om man sedan studerar bilden ytterligare kan man också se en linje från vänster nedre hörn till höger övre hörn.
Flygfoto 860531b

Ur flygbild ¤ Lantmäteriet Gävle. Mediamedgivande 75935822


Denna linje visar del av stängsel som omgärdat ett större område. Det var en enklare inhägnad upprättad av trästolpar och vanligt trådstängsel med fyrkantiga rutor. Ett stängsel som motsvarar det vi ser längs våra vägar och som kallas för viltstängsel.

Ryktet talade alltså sant! Hägnet fanns till och med på bild!
(Ett flygfoto utgör en kopia av verkligheten i det ögonblick fotot blir taget, i detta fall den 31 maj 1986.)

  • Varför fanns det varg i inhägnad på denna plats?
  • Varifrån kom vargarna?
  • Vart tog vargarna vägen när de försvunnit från denna plats?

 

Harry Fredriksson, Leksand
ansvarig utgivare

 

 

 

Comments are closed.